Ugrás a tartalomra
Birdo madárfotópályázat

Csonka Péter

Csonka Péter

„Több mint 30 éve, szinte minden szabadidőmben kiemelten a ragadozó madarak és harkályok felmérésével, monitorozásával és aktív védelmével foglalkozom. Gyerekkorom óta átjár a természet szeretete és szinte semmi más nem érdekel, csak annak alaposabb megismerése és megőrzése.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál dolgozom osztályvezető, tájegységvezetőként. Hobbim a fotózás, tősgyökeres Komárom-Esztergom megyei lokálpatrióta lévén fényképeim nagy része az Által-ér völgyében és a Gerecse-hegységben születik. A fotózás csak egy eszköz a természeti értékek védelme érdekében. Jó barátaim segítségével az állami és a civil természetvédelem összekapaszkodásával természetvédelmi nyílt napokat (Tatai Vadlúd Sokadalom, Madarak és Fák Napja), táborokat (Hopp Ferenc Madarásztábor) szervezünk, továbbá számtalan előadáson keresztül hozzuk közel az apró, hétköznapi csodákat az érdeklődőknek a rendszeres állományfelmérő- és védelmi munka mellett.”

--

Csonka Péter fiatal kora óta járja a természetet és sokat tesz a természeti értékek megőrzéséért és minél szélesebb megismertetéséért.
Lokálpatriótája szűkebb környezetének, Komárom-Esztergom megyének. Jelentős időt fordít a ragadozó madarak és harkályok felmérésére, megismerésére és védelmére. Természetfotózással 2007 óta foglalkozik.
Legfőbb inspirálója maga a természet, a fotózás számára csupán eszköz a természeti értékek védelmének érdekében. Fényképeinek jelentős része szűkebb hazája tájain, az Által-ér völgyében és a Gerecse-hegységben született.
Mottója: „Csináld azt, amit nem akarsz!” Ennek szellemében, ha ideje engedi, bármilyen időjárási körülmények között kint dolgozik a természetben. Célja az egyes fajok minél alaposabb megismerése, amihez saját magának generál témát: terepen, épített fix és alkalmi lesekből, vagy álcaháló alól készülnek képei.

Tagságok

  • Hopp Ferenc Madarásztábor – főszervező, táborvezető (1997- )
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, tag (1991- )
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoport – vezetői tisztségek (titkár: 1998–2003, alelnök 2003-2018, elnök: 2018- )
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos elnökség (2003–2005)
  • Tatai Vadlúd Sokadalom – főszervező (2001- )
  • Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület – Alapító, Elnökségi tag (2008- )


Díjak, elismerések

  • Miniszteri Elismerő Oklevél (2007. augusztus 20.)
  • 2008-ban Chernel István-emlékérmet kapott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjaként.
  • 2017. augusztus 20-án Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott: „A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetője, kitüntetésben részesül a Gerecse-vidék természeti kincseinek védelme érdekében, valamint a „Tatai Vadlúdsokadalom" nevű természetvédelmi rendezvény megszervezése és lebonyolítása során végzett magas színvonalú munkájáért.”
Image
Csonka Péter
Impresszum:
Birdo Természetvédelmi Egyesület
Email: info(kukac)bird-o(pont)hu


Missziónk