Ugrás a tartalomra
Background image

Részletes pályázati feltételek

Regisztráció előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a következő versenyszabályzatot és a kapcsolódó Általános Szerződési Feltételeket. A jelentkezéssel a pályázó elfogadja az alábbi szabályokat:

 

1. RÉSZTVEVŐK

A Birdo Az év madárfotósa pályázat kétfordulós, regisztrációhoz kötött, anonim. Nevezési díj nincs. A pályázat megadott kategóriáiban egy vagy több saját készítésű fotóval nevezhet bárki, ám az egyes kategóriák életkori és technikai megkötéseket írnak elő a pályázók részére.

A pályázónak el kell fogadnia a pályázat Általános Szerződési Feltételeit, valamint az Adatkezelési Tájékoztatóját. A fotópályázaton történő részvételével a pályázó megerősíti, hogy ő a feltöltött képek szerzője, és így korlátlan felhasználási joggal rendelkezik a fotók felett. A pályázó megerősíti továbbá, hogy az általa feltöltött fotók felett harmadik fél semmilyen jogokkal nem rendelkezik.

 

2. A PÁLYÁZAT ETIKAI ELVEI

A Birdo lehetőséget kíván adni a fotósoknak, hogy a madárfotózásban, ebben a sok kihívást jelentő műfajban, megmutathassák a tehetségüket, kitartásukat. Ez a pályázat azonban jelentős részben a madarakról szól, a madarakért jött létre. A Birdo elindítói, kitalálói, partnerei, segítői, barátai szeretnék elérni, hogy a pályázatnak is köszönhetően a madarak nagyobb biztonságban élhessenek. A Birdo ezért csak olyan fotókat fogad el, amelyek az etikus madárfotózás elve alapján készültek, tehát olyanokat, amelyek természetes élőhelyén – legyen az természeti vagy városi környezet – fotózott, vad madarat ábrázolnak. Az idomított, fogságban, állatkertben tartott madarat ábrázoló fotókat azonnal töröljük. Nem fogadunk el olyan fotót sem, amelyről egyértelműen látható, hogy készítésükkel a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban akadályozták. A fészek-, odú- és költőüregfotókat is azonnal töröljük!

A Birdo – elismerve a drónfotózás létjogosultságát – drónfotókat sem fogad el, mert a madarak természetes mozgását a drónfotózás akadályozhatja.

 

3. A PÁLYÁZAT MENETE 

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban benevezett fotókat előzetes ellenőrzés után a Kiíró láthatóvá teszi a pályázat honlapján. A feltöltési időszak lezárása után a benevezett fotókat a szakmai zsűri (továbbiakban: zsűri) értékeli. A kialakult sorrend alapján a második körbe maximum 500 fotó kerül be, ezek továbbra is publikusak maradnak a pályázat honlapján, a többi képet töröljük.

A második fordulóba jutott fotókat a pályázat Facebook és Instagram oldalára is feltöltjük, ez a cca. 500 fotó vesz részt a közönségszavazáson.

A második fordulóba került fotók szerzői email értesítést kapnak arról, hogy a megadott időpontig a pályázati kép eredeti file-ját a regisztrációs felületre töltsék fel, valamint írjanak magukról egy rövid bemutatkozást. Az erre megadott határidő be nem tartása jogvesztő hatályú, hiánypótlásra lehetőség nincs.

A zsűri a második fordulóba jutott cca. 500 fotót ismételten értékeli, pontozza, ennek eredményeként alakul ki a végeredmény, amelyet a díjátadó napján, azaz 2022. november 26-án teszünk közzé. A zsűri döntése végleges és nem vitatható.

 

4. DÍJAK

4.1. Fődíjak

Az év madárfotósa
A Birdo fotópályázat fődíjasa tehát az Az év madárfotósa cím birtokosa az a pályázó lesz, aki a legtöbb kategóriában kiemelkedő, azaz helyezett pályaművet nyújt be és így összesítve a legmagasabb pontszámot éri el.
Holtverseny, pontegyenlőség esetén az a fotós nyeri el Az év madárfotósa címet, aki a második fordulóba beválogatott képeivel összesítésben a legmagasabb pontot éri el a zsűri által adott pontok alapján.

Az év ifjú madárfotósa
A Birdo fotópályázat ifjúsági fődíjasa, tehát Az év ifjú madárfotósa cím birtokosa az a pályázó lesz, akinek a kategóriába benevezett képei közül legalább kettő helyezést ér el, és ezek közül az egyik az első vagy második helyen végzett.

4.2. Helyezések

Elérhető helyezések az egyedi fotó kategóriákban 

 • - 1. 2. és 3. hely
 • - 2 magasra értékelt kép

A helyezett képek pontértéket kapnak

 • - 1 hely 10 pont
 • - 2 hely 8 pont
 • - 3 hely 6 pont
 • - magasra értékelt fotó 2 pont

Elérhető helyezés a Dokumentum kategóriában

 • - 1. hely

A Dokumentum kategóriában nevezett fotók nem vesznek részt Az év madárfotósa címért zajló megmérettetésben.

4.3. További díjak

Közönségdíj
A második fordulóba jutó képeket (max. 500 db) a készítő megjelölése nélkül a Birdo pályázat Facebook oldalán közönségszavazásra bocsátjuk. A közönségdíj nyertese az lesz, akinek a fotójára a megadott határidő végéig a legtöbb szavazat érkezik. A közönségszavazók közül kisorsolunk két nyertest.

Különdíjak
A Birdo partnerei, szakmai támogatói számára nyitott a lehetőség, hogy különdíjakat ajánlanak fel. Ezeket részletesen a „Díjak” menüpontban ismertetjük. A különdíjak száma a díjátadásig bővülhet.
A különdíjakat felajánlók a második fordulóba került, pontszám alapján első 150-200 fotó közül választanak. A felajánlók szabadon, saját szempontjaik alapján dönthetnek, hogy melyik fotót díjazzák.

Publikációs lehetőségek a díjazottaknak és a magasra értékelt képek beküldőinek

 • - a díjazott és magasra értékelt fotók bemutatása az ország több pontján
 • - megjelenés a Birdo honlapján és közösségi médiafelületein, a nyertesek bemutatása
 • - média-megjelenés (Természetfotó Magazin)

 

5. HATÁRIDŐK

Első forduló: 2022. június 1. - július 31.
Fotófeltöltés kezdete: 2022. június 1.
Fotófeltöltés vége: július 31.
A zsűri értékelése (első forduló): 2022. augusztus 1. – augusztus 15.
Második forduló – az eredeti fotók bekérése: 2022. augusztus 16. – augusztus 31.
A zsűri értékelése (második forduló): 2022. szeptember 1. – szeptember 25.
Közönségszavazás módosított időpont: 2022. szeptember 14.- 30.

Eredményhirdetés: 2022. november 26.
Az eredményhirdetés helyszíne: Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvény

 

6. NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK

A Birdo Az Év madárfotósa pályázatra 2022-ben 6 egyedi fotó (C1-C6), egy művészi (C7), egy dokumentum-fotósorozat (C8) egy nyitott (C9) és egy ifjúsági (portfólió - C10) kategóriában lehet pályamunkákat benyújtani.

C1 Madárportré 
C2 Madarak környezetben
C3 Madarak viselkedése 
C4 Madarak repülés közben 
C5 Részletek 
C6 BIRDO extra Madarak alkonyatban 
C7 MadArt
C8 Dokumentum
C9 Nyitott műhely
C10 Ifjúsági 

Kategóriához kötött feltételek 

C1-C6 kategóriákban

 • - egyedi fotókat várunk, tehát sorozatot nem fogadunk el,
 • - egy pályázó kategóriánként maximum 3 fotóval nevezhet, összesen tehát 18 fotót nyújthat itt be,
 • - a fotóknak meg kell felelniük a pályázat részletes technikai elvárásainak,
 • - kizárólag olyan fotókkal lehet pályázni, amelyeknek létezik eredeti RAW vagy DNG nyersfile-ja,
 • - kizárólag olyan fotós nevezhet, aki a Birdo pályázat feltöltési határidejének végéig, azaz 2022. július 31-ig betölti 18. életévét.

C7 kategóriában

 • - egyedi fotókat várunk, tehát fotósorozatot nem fogadunk el,
 • - egy pályázó maximum 3 fotóval nevezhet, 
 • - a fotóknak meg kell felelniük a pályázat részletes technikai elvárásainak, ám egyedül ebben a kategóriában bármilyen technikai manipuláció megengedett, viszont a fotósnak emellett rendelkeznie kell a montázs vagy multiexpo eredeti RAW képeivel,
 • - kizárólag olyan fotós nevezhet, aki a Birdo pályázat feltöltési határidejének végéig, azaz 2022. július 31-ig betölti 18. életévét.

C8 kategóriában

 • - minimum 3, maximum 8 fotóból álló fotósorozatot várunk,
 • - egy pályázó kizárólag egy fotósorozatot nyújthat be,
 • - a fotóknak meg kell felelniük a pályázat részletes technikai elvárásainak,
 • - bármilyen eszközzel készített fotókkal lehet pályázni,
 • - a fotósnak rendelkeznie kell vagy az eredeti RAW vagy DNG nyersfile-lal, vagy 10 megapixeles JPG file-lal,
 • - életkori megkötés nélkül lehet nevezni, 18 évesnél fiatalabb pályázó csak törvényes képviselő hozzájárulásával pályázhat.

C9 kategóriában

 • - egyedi fotókat várunk,
 • - egy pályázó maximum 3 fotóval nevezhet, tehát fotósorozatot nem fogadunk el,
 • - a fotóknak meg kell felelniük a pályázat részletes technikai elvárásainak,
 • - kizárólag olyan fotókkal lehet pályázni, amelyeknek nem létezik eredeti RAW vagy DNG nyersfile-ja,
 • - a fotóknak rendelkezniük kell az eredeti, legalább 10 megapixeles JPG file-lal,
 • - nincs életkori megkötés, 18 évesnél fiatalabb pályázó csak törvényes képviselő hozzájárulásával pályázhat.

C10 kategóriában

 • - egyedi fotókat várunk, tehát fotósorozatot nem fogadunk el,
 • - egy pályázó maximum 10 fotóval nevezhet, bármilyen témakörben, amely a „felnőtt” kategóriákban szerepel,
 • - a fotóknak meg kell felelniük a pályázat részletes technikai elvárásainak,
 • - kizárólag olyan fotókkal lehet pályázni, amelyeknek létezik eredeti RAW vagy DNG nyersfile-ja,
 • - kizárólag olyan fotós nevezhet, aki a Birdo pályázat feltöltési határidejének végéig, azaz 2022. június 31-ig nem tölti be a 18. életévét. A nevezéshez szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása.

Egy pályázó bármelyik kategóriában benyújthat fotókat, amennyiben az adott kategória fent nevezett feltételeinek megfelel, azonban egy fotó csak egyszer adható be.

 

7. REGISZTRÁCIÓ ÉS KÉPFELTÖLTÉS

7.1 A regisztráció

A nevezéshez előzetesen regisztrálnia kell a pályázónak. Egy személytől csak egy regisztrációt fogadunk el. Azt, aki több felhasználónévvel regisztrál, kizárjuk a pályázatból. A regisztrációnál a következő adatokat kérjük megadni:
A fotós

 • - neve,
 • - e-mail címe,
 • - telefonszáma

Az adatok a kapcsolattartáshoz szükségesek, a regisztrációnál megadott személyes adatokat a pályázat Kiírója a későbbiekben nem tárolja, nem használja fel, azokat megsemmisíti.

7.2 Fotók feltöltése az első fordulóban

A versenyzőknek lehetőségük nyílik bármely képrögzítő eszközzel (pl. DSLR, MILC, bridge, analóg, kompakt, mobiltelefon stb.) készített fotóval pályázni, amely az adott kategória technikai kiírásának megfelel, kivéve a drónnal készült fotókat. 
Fotót csak a megadott kategóriákba lehet nevezni a feltöltési időszak alatt. Ugyan azt a képet nem lehet több kategóriában nevezni. A feltöltési időszakban a pályázat nyitott, ezalatt bármikor feltölthető kép. A feltöltött képeket utólag módosítani, cserélni nem lehet. Amennyiben a fotót a Kiíró kizárja, mert nem felel meg a kiírási feltételeknek, újabb fotót csak a feltöltési időszakban lehet helyette feltölteni. A képek beküldése előtt, kérjük, hogy a pályázók olvassák el a részletes technikai feltételeket, és a fotókat annak megfelelő elvárások szerint töltsék fel.
A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben egy kategóriába nem érkezik legalább 10 fotó, akkor az adott kategóriában nem hirdet eredményt, és a kategóriába nevezett fotókat egy másik kategóriába átteszi. Erről a pályázó automatikus értesítést kap.

A pályamunkákhoz kérjük a következő két információt megadni:

 • - A kép címe
 • - A képen látható madárfaj neve
 • - A fotókészítés helyszíne
 • - A fotókészítés eszköze
 • - A fotó készítésének körülményei (leírás max. 500 karakterben)

7.3 Fotók feltöltése a második fordulóban

A második fordulóba került alkotásokat kizárólag akkor értékeli a zsűri, amennyiben a megadott időszak alatt a pályázó a feltöltő felületen beküldi a kép eredeti file-ját ugyan azon a file-néven, amivel az első körben beküldte a kis méretű fotót. 
A második fordulóba került kép esetén a nagyméretű file feltöltésénél a következő információkat is meg kell adni:

 • - A készítés időpontja
 • - A képkészítés eszközének típusa
 • - Gyújtótávolság
 • - Rekeszérték
 • - Zársebesség
 • - ISO
 • - Vakuhasználat

A pályázó rövid (maximum 800 karakter) bemutatkozása: mióta foglalkozik fotózással, miért kezdett fotózni, miért érdeklődik a madarak iránt.

A Dokumentum kategóriában nevezett fotósorozatnál részletes leírás (maximum 500 karakter) arról, hogy milyen projektet mutat be a sorozat.

 

8. A PÁLYÁZATRA BENYÚJTOTT FOTÓKKAL KAPCSOLATOS ELVÁRÁSOK

8.1 Technikai elvárások

Az első fordulóban a pályaművek nagyfelbontású, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG képállományát várjuk (javasolt Photoshop, jpg-opciók: minőség 8 és 12 között), ahol a file mérete nem haladja meg a 2 megabájtot.
A második fordulóban a pályaművek eredeti RAW fájl-ját kell feltölteni, kivéve a Nyitott műhely kategóriában, ahol a kép interpolálatlan, módosítatlan, eredeti, minimum 10 Mpixeles JPEG fájlját kell feltölteni. 
Analóg pályamunkák esetén a második fordulóban a kép eredeti kamerafájl-ját és a rendelkezésre álló, legnagyobb felbontású interpolálatlan TIFF-állományát kell benyújtani.

8.2 További paraméterek

 • - A pályázatra beadott digitális képnek tartalmaznia kell a rendelkezésre álló valamennyi EXIF adatot.
 • - A beadott pályamű nem készülhet kisebb méretű képből történő interpolálással/nagyítással. 
 • - Az eredeti fotó utólagos képkivágása maximum 50% lehet. Az ennél nagyobb képkivágással készült kép kizárásra kerül.
 • - Bármilyen oldalméretű képpel lehet nevezni, de érdemes a szabványos oldalméretek betartására törekedni (1:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9).

8.3 A képelkészítése és feldolgozása során NEM engedélyezett 

 • - a kép tartalmának megváltoztatását eredményező beavatkozás,
 • - a nem egymást követően készített és/vagy különböző helyszínen rögzített képek egyesítése (a kamera vagy a feldolgozó software által), kivéve a MadArt című kategóriát,
 • - a képelemek hozzáadása vagy eltávolítása (retusálás),
 • - a kép digitális keretezése, látható felirattal és dátummal való ellátása,
 • - a fotós nevének megjelenítése.

8.4 A képelkészítése és feldolgozása során engedélyezett

 • - a képek megvágása,
 • - a digitális félszűrők használata,
 • - több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó HDR és panoráma képek, valamint összeadott képek,
 • - az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák, például a fényérzékelőre tapadt por, szennyeződés miatt a képen jelentkező foltok eltávolítása,
 • - a lencsehibák javítása (pl. kromatikus abberáció),
 • - a teljes képre vonatkozó szintek, gradációs görbék, színegyensúly, színezet/telítettség, fényerő/kontraszt, valamint az árnyékok/csúcsfények módosítása,
 • - a kép utólagos élesítése, expozíció korrekciója, akár részlegesen is.

A képek természetességéről, illetve a beavatkozások mértékének elfogadásáról a Zsűri dönt.

8.5 A MadArt (C7) kategóriában a fentieken túl engedélyezett a

 • - a fekete-fehér, illetve infra képpé alakítás,
 • - a többszörös expozíció (multiexpozíció), de csak egy azonos helyszínen egymást követően készített felvételek kamerán belüli egyesítése során létrehozott kép esetén.

 

9. A PÁLYÁZATBÓL TÖRTÉNŐ KIZÁRÁSÓL

9.1 Fotók kizárása

Amennyiben olyan kép került nevezésre, amely a kiírás bármely szabályának nem felel meg, és a zsűri erről meggyőződik, az érintett képet törli.
Amennyiben a pályázati kép eredeti, nagy méretű fájlja nem vagy nem a megadott határidőig kerül feltöltésre, az érintett kép kizárásra kerül. 
Amennyiben a pályázó rövid (maximum 800 karakter) bemutatkozása nem vagy nem a megadott határidőig kerül feltöltésre a második fordulóban, az érintett kép kizárásra kerül.
Amennyiben egy kategóriából a zsűri ki kell, hogy zárjon minden pályaművet, akkor abban a kategóriában a Birdo nem hirdet eredményt.

9.2 Pályázók kizárása

Amennyiben a pályázó az etikai elveket megszegő képet tölt fel, úgy nem pusztán az érintett képet törli a zsűri, de a pályázót is kizárja a pályázatból.
A zsűri kizárja azokat a pályázókat is, akik nem saját készítésű fotóval pályáznak. 
A pályázat kiírója kizárja azt, aki több felhasználónévvel regisztrál.
A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy ha bármikor tudomására jut a szabályok megszegése egy kép esetében, akkor a képet utólagosan is törölheti, és az esetleges díjazást visszavonhatja.

 

10. A FELHASZNÁLÁSI JOGOKRÓL

A pályázó az Általános Szerződési Feltételek elfogadásával hozzájárul ahhoz, hogy a feltöltött fényképeit az Birdo – Az év madárfotósa pályázat térítésmentesen, időben és földrajzi kiterjedésben korlátlanul felhasználja: a fotópályázattal kapcsolatosan saját felületein (birdo-azevmadarfotosa.hu, birdo.hu, birdphotocontest.eu, a fotópályázat Facebook és Instagram oldalán reklámanyagként, a pályázat saját reklámjához, megjelenítését szolgáló kiadványokhoz, sajtóközleményekhez, albumban, kiállításokon, az interneten és a közösségi hálókon való közzétételre, más publikációkban való megjelenítésre, valamint a sajtójelentések harmadik fél általi felhasználására, és a Birdo tevékenységeinek bemutatására. A benyújtott fényképek közzétételével kapcsolatosan a Kiíró feltünteti a Pályázó mint szerző nevét. 

Utolsó frissítés: 2022. október

Impresszum:
Birdo Társulás
Email: info(kukac)birdo-azevmadarfotosa(pont)hu


Missziónk